Mojoj Dusi

Moja kuca ponosita, na zelenoj livadi. Brzinski (ne)zavrsena prije no sto se zacuse prve granate. Bila je tako velika a pusta. Al moja, nasa. Priljubljena za straznje staklo juge 45, gledala sam kako odmice, sve dok je nije zaklonila dedina stala, pa suma, planine, rijeka, Ilidza, pa neki ljudi, pa Bijeljina, pa Vojvodina, pa Sisak, pa Split…a u sjecanju jos uvijek njena slika.

Moja kuca danas ponosita i bijela na zelenoj livadi. Velika i ispunjena. Od onog dana kad sam sa strepnjom, priljubljena za prednje staklo nekog drugog auta, gledala kad ce se pojaviti njeni zidovi od cigle, i crni krov.

Moja kuca, u srcu moje Bosne. Zemlje oronule i siromasne. Mlade al ostarjele. Gdje siromasi na ulicama prose, nezaposleni u redovima stoje, studenti traze ono malo nade, izbjeglice se nemaju kamo vratit, politicari samo obecavaju, gdje jos uvijek zivi rat u dusama mnogih, i sjecanja na izgubljene sinove i oceve, domove, djetinjstvo i zivot. Al ima nesto sto se zove dusa. Neiscrpni izvor svakom covjeku, da bez obzira na sve, svako jutro ustaje i bori se. I to je moja zemlja, i moja kuca. I gruda te zemlje, i bogate sume, velicanstvene planine, zelene livade, i ta voda…

I jer nitko ne zna biti jaran kao covjek iz te zemlje. Niti se smijat, niti pricat viceve na racun sebe. Okupit drustvo oko vatre na planini, i opjevati becarce. Ozivjeti smijeh i u najgoroj patnji. Proslavit i Bajrame i Bozice. Pozeljeti sve najljepse i Almi i Ivanu i Milovanu.

Radi nje takve, jedine, ja cu joj se uvijek vracati. I svaki put priljubljena za staklo gledat cu dok se ne pojavi na horizontu. Tamo gdje necu biti stranac. Tamo gdje joj pripadam i gdje ona meni pripada. I ne mogu mi nista ni sive ceste Viennine, ni tudje bogatstvo, ni sva ljepota svijeta, jer ja znam gdje je moja kuca, i moja dusa, ponosita.

ViVa

4 komentara

 1. 1. Napišite ime osobe suprotnog pola od vašeg.
  2. Koja vam je najomiljenija boja crvena, crna, plava, zelena, žuta?
  3. Koji vam je prvi inicijal?
  4. Vaš mjesec rodenja
  5. Koju boju više volite crnu ili bijelu?
  6. Napišite ime osobe istog pola kao i vi.
  7. Vaš omiljeni broj?
  8. Da li više volite jezero ili ocean?
  9. Napišite želju (realnu). Kada ste završili scroll prema dolje
  Odgovori * * * * * * *
  1. Potpuno ste zaljubljeni u tu osobu.
  2. Ako ste odabrali: Crvena-oprezni ste i život vam je pun ljubavi. Crna- konzervativni ste i agresivni. Zelena-duša vam je smirena. Plava-spontani ste i puni poljubaca od osobe koju volite. Žuta-vesela ste osoba koja uvijek ima savjet za druge
  3. Ako su vaši inicijali: A-K Mnogo ljubavi ulažete u prijateljstva u svom životu. L-R Pokušavate živjeti svim plucima, te vam ljubavni život cvjeta. S-Z Volite pomagati drugima, a vaš ljubavni život je jako dobar.
  4. Ako ste rodeni od sijecnja do ožujka: Ova godina bit ce vrlo dobra za vas, a zaljubit cete se u osobu za koju nikada ne biste to ocekivali. Travanj-lipanj: Imat cete snažnu ljubavnu vezu koja ce dugo trajati Srpanj-Rujan: Imat cete odlicnu godinu sa puno novih doživljaja Listopad-prosinac: Vaš ljubavni život nece biti dobar, a li s vremenom naci cete srodnu dušu
  5. Ako ste odabrali….. Crnu: Vaš život ce skrenut sa standardne putanje, ali ce vam promjena odgovarati i usreciti vas. Belu: Imat cete jednu osobu koja bi sve ucinila za vas i u vama vidjela sve, ali možda vi to necete realizirati.
  6. Ta osoba je vaš najbolji prijatelj.
  7. Toliko ce te imati bliskih prijatelja u vašem životu.
  8. Ako ste odabrali: Jezero: Lojalni ste vašim prijateljima i ljubavi, ali i rezervirani Ocean: Spontani ste i volite udovoljiti ljudima.
  9. Vaša želja ce se ostvariti samo ako pošaljete test na 5 osoba u jednom satu, te ako pošaljete na 10 osoba, želja ce vam se ostvariti pre vašeg slijedeceg rodendan

Komentariši